Bátonyterenye

Nográd, Magyarország

Kérdése van?

+36 20 318 3648

Küldjön emailt

[email protected]

Az engedélyes tervcsomag és részei

Engedélyezési terv, a megrendelők sok esetben azt hiszik ez a vége a tervezésnek és ennek megléte esetén, jogerős építési engedély mellett, elkezdődhet a kivitelezés folyamata. Fontos most tisztáznunk, hogy az engedélyes tervfejezet nem a kivitelezés támogatására készül, ez a fejezet azért szükséges, hogy az illetékes hatóságokkal megfelelő formában és tartalmilag megfelelően közöljük, mit, hogyan és mennyit szeretnénk építeni. Az építési engedély megszerzésének a feltétele minden amely ezen fejezet tartalmába kerül.

A megbízott tervezővel, vagy tervező irodával szerződéses formában szükséges rögzíteni a vállalt határidőket, adatszolgáltatási igényeket és kötelezettségeket, a tervezési díjat, valamint mindkét fél jogait. A megbízott iroda, megfelelő esetben a hatóságokkal folyamatos egyeztetés mellett dolgozza ki ezt a fejezetet, melynek az alapját képezi a vázlatterv. Ebben a szakaszban készül el a szükséges geotechnikai szakvélemény is, amely később alapját képezi a tartószerkezeti tervfejezet kiviteli terv részének, valamint a talajviszonyok és tulajdonságok meghatározásával segít előzetesen kialakítani a tartószerkezet vázlatát.

Az engedélyes tervfejezet elkészítése során, amennyiben nem készülnek vázlattervek, előzetesen szükséges egyeztetni a létesítmény kialakításáról, elosztásáról, homlokzatok osztásáról. Feltétlen szükséges meghatározni a pontos megrendelői igényeket és a beépítésre szánt anyagok típusát minőségét, mert ezen tervdokumentáció műszaki tartalmára és kialakításra kapunk építési engedélyt, amelyből eltérni később nem, vagy csak engedélymódosítás mellett lehetséges.

Az engedélyezési terv tartalmát pontosan meghatározza a 312/2012. (XI. 8.) Kormány rendelet. A tartalom a következő:

Szakági műszaki leírások, ezen belül:

 • Építészeti
 • Tartószerkezeti
 • Gépész
 • Energetikai
 • Villamos
 • Környezetrendezés
 • Közművek

Szakhatósági egyeztetések, jegyzőkönyvekkel dokumentálva, elvi engedélyek, ezeken mellett közmű nyilatkozatok és kéményseprő nyilatkozat.

Tervek:

 • Helyszínrajz(ok)
 • Alaprajz(ok)
 • Szükséges metszetek
 • Homlokzati rajzok
 • Színtervek
 • Látványtervek, modellek.

Statisztikai adatlap, feltüntetve a hivatalos helyrajzi számot.

Az időbeli lefolyás

Egy-egy valamilyen pályázati forrásból megvalósuló beruházás esetén fontos tudnunk, hogy a tervezési folyamatok mennyi időt vesznek igénybe. A pályázatok igénylésének alap feltétele, valamilyen költségvetés megléte és vállalkozói ajánlattételek. A költségvetéseket elkészíteni külön fejezetben is lehet ezt a fejezetet nevezzük tendertervnek, ez a legmegfelelőbb formája az vállalkozói versenyeztetésnek, mert itt a legjobban meghatározott a műszaki tartalom. Viszont sok esetben engedélyes tervek alapján szükséges ajánlatot tenni, ilyen esetekben mindig javasoljuk a megrendelőknek, hogy a megbízott tervezők vállalásának legyen szerződéses része a tervezői költségvetés kiírás.

Alapvetően a tervezés időtartamát egyértelműen a létesítmény méretei és összetettsége, valamint az egyéb specifikációk, határozzák meg, viszont vegyük figyelembe azt, hogy az engedélyeztetési eljárás folyamata maga is jelentős időigénnyel van. A megindított engedélyeztetési eljárás időtartama, abban az esetben, ha nem kérnek be hiánypótlásokat, alap esetben is 30 nap körül van. A hiánypótlások és módosítási felszólítások elkerülhetőek, például ha előzetes településképi véleményezésre küldjük az elkészített vázlatterveket, így kizárjuk a hiba lehetőségét. Tehát maga az eljárás 30 napot vesz igénybe, ha minden rendben megy, ehhez jön hozzá a tervdokumentáció kidolgozási ideje.

Amennyiben pályázni kívánunk, célszerű a tervezési folyamatot időben elindítani, legalább egyeztetés céljából, a megbízni kívánt tervező irodával.

Cégünk nagyon sok tervezési folyamatban vett már részt, egészen az első egyeztetésektől a létesítmény átadásáig. Rendkívül fontos, sok időt és  ügyintézési problémát spórolhatunk meg magunknak, ha olyan megbízottat választunk, akinek jelentős tapasztalata van a projektek lefolytatásában.

Oszd meg a cikket ha tetszett

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További cikkeink

Fedések és elhatárolások

Trapézlemez burkolattal Legyen szó tetőfedésről, vagy térelválasztásról a trapézlemezek egyértelműen a legsokoldalúbb szerkezetek hozzá. Míg egy szendvicspanel burkolat esetén a szigetelés és a dupla fegyverzet

Kiviteli tervdokumentáció

Kiviteli terv, ezen tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX. 15.) kormányrendelet határozza meg. A kiviteli terv egyenlő a létesítmény pontos és részletes méretarányos modelljével tervek, látványtervek,

Készen áll, hogy elindítsa projektjét?

Vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a megadott elérhetőségeinken most, hogy megkezdhessük a közös munkát még ma.