Bátonyterenye

Nográd, Magyarország

Kérdése van?

+36 20 318 3648

Küldjön emailt

[email protected]

Fedések és elhatárolások

Trapézlemez burkolattal

Legyen szó tetőfedésről, vagy térelválasztásról a trapézlemezek egyértelműen a legsokoldalúbb szerkezetek hozzá. Míg egy szendvicspanel burkolat esetén a szigetelés és a dupla fegyverzet biztos, addig trapézlemez burkolataink lehetnek szigeteltek, vagy akár szigetelés nélküliek is.

A trapézlemezről általánosan

A trapézlemez egy hidegen alakított acéltermék, amelyet hengersorokkal fokozatosan alakítanak horganyzott, vagy bevonatos acél tekercs lemezből. A trapézlemezek alapanyagaként használt tekercselt lemez vastagsága egészen a 0,5 millimétertől az 1,5 mm-ig szokványos. Természetesen a lemezvastagság nagy mértékben meghatározza a kész termék teherbíró képességét és időtállóságát.

Az elkészítésükhöz felhasznált alapanyag általában S250GD acélminőségű. A horganyréteg Z270, míg a külső bevonatuk akár C4 vagy C5 korrózió állósági osztálynak is megfelel.

A trapézlemezek jelölése és a pontos bordamagasság, vagy borda távolság gyártónként eltérő, de még a pontos fedőszélesség sem azonos. Az egyes táblák maximális konszignációs hossza 12-13m, e-feletti hosszak lefedésére toldásokat kell alkalmazni. Igyekezzünk ezt elkerülni, mert minden toldás egy lehetséges hibapontja a fedésnek.

Magasbordás Trapézlemez

Vásárlás esetén nagyon fontos odafigyelni a megadott gyártói garancia idejére, mert rendkívül nagy különbségek lehetnek (1-2 évtől 20-30 évig). Jellemzően az alapanyag minősége és az alakítás módjában nincsen különbség, általában a bevonatréteg vastagságában, minőségében és annak a megfelelésében van különbség, ez határozza meg a garanciális időt és a termék tényleges várható élettartamát.

Felhasználásuk

A trapézlemezeket felhasználhatjuk tetőfedésre, vagy fal fedésére. A borda magasság függvényében szokás alkalmazni, 20mm borda magasságig fal fedésre, 45mm magasságig tetőfedésre, e-felett pedig teherhordó födémek, vagy lapos tető rétegrend alakítható ki velük. Természetesen a szükséges bordamagasság és anyag vastagság megfelelő kiválasztása tervezést igényel, viszont majdnem minden gyártó és forgalmazó segédleteiben megtalálható az egyes trapézlemezek teherbírási táblázata, amely többek között figyelembe veszi az elhelyezés módját, megtámasztási viszonyokat és statikai kialakításokat.

A trapézlemezek magasabb teherbírással rendelkező típusai a magas, vagy más néven mélybordás trapézlemezek. Ezek a szerkezeti elemek lehetővé teszik teherhordó lapos tető rétegrendek kialakítását, vagy alkalmazhatók monolit vasbeton födémek bennmaradó zsaluzataként is. Beépítésük és kiválasztásuk mindenképpen hozzáértő tartószerkezet tervező segítségét igényli.

Utólagosan szigetelni?

Lehet! Akár táblásított szálas hőszigetelő anyaggal, akár fújt poliuretán habbal. Miért kellene ebben dönteni? Előfordulhat, hogy a beruházásunkban fontos, sőt sarkalatos pont a gazdaságosság, az-az spórolni kell. Egyértelműen a trapézlemez és a szigetelt szendvicspanelek között lényeges különbségek vannak. Abban az esetben, ha egyelőre nincsen szükség a csarnokunk szigetelésére, legyen az hidegraktár, mezőgazdasági tároló, vagy bármilyen más funkció, később ha más funkcióra szeretnénk áttérni utólagosan tudjuk szigetelni a csarnokot.

Trapézlemez

Milyen márka a legjobb?

A hazai piacon rendkívül sok gyártó terméke megtalálható, hogy érdemes-e árban elmenni a legaljáig? Egységárak tekintetében egészen az 1500-1700 Ft/m2 ártól elmehetünk a 4000-5000 Ft/m2 árig, látszólag műszaki tulajdonságokra való tekintet nélkül.

Valójában ez nincsen így.

Véleményünk szerint nem érdemes a legolcsóbb termékek palettájáról válogatni. Ahogy a létesítményünket sem, úgy a hozzá tartózó burkolatokat sem 1-2 évre választjuk meg, a burkolatok nagyon kivannak téve az időjárásnak, ennek megfelelően felületképzésüknek ellenállásra van szüksége. Egy 14x20m alapterületű csarnok falfelülete esetén mindössze pár százezer forintot spórolhatunk meg, ha a legolcsóbb terméket választjuk, egy közép árkategóriájú terméktől. Ezzel szemben a biztosított gyártói garancia a korábban említett 1-2 évtől a 20-30 évig terjedhet. Megéri-e pár százezer forintot spórolni, majd azt nézni, hogy a csarnokunk színe 1-2 éven belül kifakul, vagy éppen a rozsda nyomot hagy a felületeken? Szerintem mindenki számára egyértelmű.

Beépítésük

Az egyszerű kis borda magasságú trapézlemezek önmagukban nem állékonyak, legalábbis másodlagos tartószerkezet nélkül nem szabad beépíteni őket, ez a másodlagos tartószerkezet a leggyakoribb esetben Z-C-U szelemen, de akár normál hagyományos lécezésre is beépíthető. Rögzítésüket mindig a gyártó által meghatározott minőségű, típusú és mennyiségű kötőelemmel elvégezni. Bár beépítésük nem tűnik összetett feladatnak, ettől eltérően fontos, hogy magabiztos gyakorlott kivitelező építse be. Bár a trapézlemez beépítés hasonló a szendvicspanel beépítéshez, legalábbis látszólag hasonló, mégis alapjaiban eltérő kivitelezői feladat. A szendvicspanelekhez képest az egy rétegű bár teherhordó trapézlemezek, a nem megfelelő megfogások/emelések hatására, nagyon könnyen károsodást szenvednek el. Fontos, hogy a trapézlemezek megfelelő irányban kapják a terhelésüket még az installáció idején is. Más kategória a magas, vagy mélybordás lemezek, amelyek lemezvastagsága is lényegesen nagyobb, ezzel megegyezően a táblák súlya is növekszik. Nagyon könnyen balesetet okozhat egy rosszul megfogott lemez, ez utóbbi kivitelező hibának minősül, de mivel a lemez nagy és sok esetben nyílt tetőn kell beépíteni a szél is könnyen belekap.

Trapézlemez fedés

A magas bordás lemezek a leggyakoribb esetekben fő teher viselő szerepet töltenek be, ennek megfelelően a rögzítésüknek is kiemelkedő szerepe van. Minden esetben kövessük az illetékes tartószerkezeti tervező iránymutatását a kötőelemek típusára, minőségére és méretére vonatkozóan.

Steellab

Büszkén mondhatjuk el, hogy számos olyan létesítmény kivitelezésében volt alkalmunk részt venni amelyben alkalmaznunk kellett trapézlemez fedést, vagy lapos tető rétegrendbe magabordás lemezt, vagy bent maradó zsaluzatnak tervezett magabordás lemezt. Cégünk sok ezer m2-nyi trapézlemez munkán van túl, így magabiztosan tudjuk vállalni ezen feladatok elvégzését. Kiemelkedő beszállítói kapcsolatrendszerünknek köszönhetően az anyag költségeket igyekszünk a piachoz képest alacsonyan tartani.

Oszd meg a cikket ha tetszett

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További cikkeink

Fedések és elhatárolások

Trapézlemez burkolattal Legyen szó tetőfedésről, vagy térelválasztásról a trapézlemezek egyértelműen a legsokoldalúbb szerkezetek hozzá. Míg egy szendvicspanel burkolat esetén a szigetelés és a dupla fegyverzet

Kiviteli tervdokumentáció

Kiviteli terv, ezen tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX. 15.) kormányrendelet határozza meg. A kiviteli terv egyenlő a létesítmény pontos és részletes méretarányos modelljével tervek, látványtervek,

Készen áll, hogy elindítsa projektjét?

Vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a megadott elérhetőségeinken most, hogy megkezdhessük a közös munkát még ma.