Bátonyterenye

Nográd, Magyarország

Kérdése van?

+36 20 318 3648

Küldjön emailt

[email protected]

Kötőelemek

Épületeink rögzítő elemei a kötőelemek. Mit is nevezünk pontosan kötőelemnek, és miért van ezekre szükség?

Biztosan mindenki találkozott már valamilyen kötőelemmel élete során, ha más nem kerékpár szerelés közben, vagy más háztartási eszközökben. A kötőelemek, illetve azok építőipari felhasználása, mondhatni megreformálták a könnyűszerkezetes létesítmények terét a piacon. Az egyre szélesebb körben alkalmazott könnyűszerkezetes létesítmények igazi előnyét a gyors szerelés jellegű kivitelezés adja és igazából ezt az oldható kötésekkel készített kapcsolatoknak köszönheti. A korábban elterjedt helyszíni hegesztések egyre inkább szorulnak háttérbe, ennek több oka is van, ezek közül az egyik az imént említett, másrészt pedig az üzemi körülmények között elkészített és magas színvonalon ellenőrzött hegesztések sokkal megbízhatóbbak és jobban kezelhetőek számításokkal.

Pontosabban mit is nevezünk kötőelemeknek?

Első sorban csavarokat, hozzájuk tartozó anyákat, alátéteket, betoncsavarokat, lemezcsavarokat, különböző kialakítású dűbeleket, vegyi rögzítésű lehorgonyzó szerelvényeket és még sok más terméket tudunk ezen kategóriába sorolni. Nem véletlen, hogy a kötőelem termékekre az idők folyamán komplett iparág épült.

A rögzítő elemek tekintetében két nagy csoportot szükséges megkülönböztetni, az egyik a tartószerkezeteink kapcsoló elemeiként szolgáló kötőelemek, amelyek általában metrikus menettel vannak ellátva. Szinte minden esetben tervezői hatáskör megszabni ezek felületképzését és anyagminőségét. A másik kategória a segédszerkezetekhez, vagy lakatos szerkezetekhez, vagy burkolatokhoz használandó kötőelemek csoportja. Ez utóbbit már ritkább esetben határozzák meg a tervezők, pedig ugyan-úgy fontos szerepet töltetekbe és nem mellesleg mind kivitelezés közben, mind kész állapotban munka és balesetvédelmi szerepük is van.

Metrikus kötőelemek

Létesítményeink tartószerkezeti teherbírását nagyban befolyásolják a kapcsolati méretezések eredményeként kialakított csavarképek és a csavarképeket alkotó csavarok. Ezen csavarok és egyéb tartozékaik geometriai kialakítását a rájuk vonatkozó szabványokkal lehet pontosan megadni, például a DIN933 szabvány szerint elkészített hatlapfejű metrikus csavar, egy tövig menetes csavar:

DIN933 szabvány szerinti hatlapfejű metrikus, tövig menetes csavar

Míg a DIN931 egy metrikus menettel ellátott részmenetes hatlapfejű csavar:

DIN931, metrikus menetes, részmenetes hatlapfejű csavar

A kötőelemek tekintetében fontos továbbá megadni az anyagminőséget, amely lehet 4.8-tól 12.9-ig, ez a névleges szakítószilárdságát jelenti. Felületképzésük lehet natúr, horganyzott, rozsdamentes és saválló is. A tervező által kiírt kötelektől eltérni nem javasolt, hiszen egyértelműen a tervezői felelősségvállalás elvesztését jelenti. Mivel a tervező a számítások során figyelembe veszi a kötőelemek tulajdonságait, így a számítás is érvényességét veszíti.

A kötőelemek másik csoportjáról

Kiemelésre méltó a burkoló szerkezeteink rögzítésére szánt kötőelemek, a lemezcsavarok és a szendvicspanel rögzítő csavarok. Miért fontos ez? Azért emeljük ki ezen tételeket, mert a határoló szerkezetink teherbírását egyértelműen befolyásolják. Minőségüket, kialakításukat és a beépítésre vonatkozó minden műszaki tulajdonságát tervezéssel kell megelőzni. 

Míg bádogos szegéseink rögzítésére szolgáló csavarokat nem szükséges tervezni, egyszerűen a megszokott beépítési rendszernek, vagy a gyártó által tett rögzítési javaslatnak, megfelelően alakítjuk ki, mind darabszámban, mind kiosztásban, mind méretben, addig a trapézlemez burkolatok rögzítésére szánt elemeket tervezni szükséges. Ennek egyértelmű okai vannak. Például ha egy küldő határoló felületet burkolunk trapézlemezzel, jelentős szél-nyomás és szél-szívás erőhatásokat kap a burkolat, ezen erők felvételére az alkalmazott kötőelemek szolgálnak. Ugyan-így működik a szendvicspanel szerkezetek esetében is, hozzá adva a szerkezet jelentősnek mondható önsúlyterhét is.

A trapézlemez rögzítésére szolgáló kötőelemek minden esetben önfúró, önmetsző vágóéllel kerülnek kialakításra, ennek köszönhetően nincs szükség előfúrásra. Egy egyszerű kézi behajtóval beépíthetőek a lemezkonszignációk.

A csavarok kategóriáit a rögzítendő elemek anyaga határozza meg, amely lehet:

  • Lemez-lemez kapcsolathoz alkalmas csavar
  • Lemez-fa kapcsolathoz alkalmas csavar
  • Lemez-acél kapcsolathoz alkalmas csavar
  • Acél-acél kapcsolathoz alkalmas csavar

Általában, a vízzáróság biztosítása miatt gumialátéttel előre szerelt állapotban kaphatóak.

Szendvicspanelek rögzítéséhez alkalmazandó kötőelemek általában önfúró, önmetsző kialakítással rendelkeznek, hogy ezek is egy egyszerű behajtóval beépíthetőek legyenek. Kategóriájuk legtöbb esetben a keresztmetszetüktől és a rögzítés által átfogni kívánt hossztól függ. Rendkívül sok méretben kaphatóak, viszont figyelni kell arra, hogy a gyártó és az illetékes tartószerkezeti tervező által meghatározott méretektől ne térjünk el.

Szinte minden esetben úgynevezett teherelosztó nyereggel kerül beépítésre.

Kötőelem beszállítók esetében nagyon oda kell figyelnünk a beszállítói árakra, mert egyes forgalmazók, viszonteladók között jelentős különbségek lehetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek palettájának árkülönbsége rengeteg esetben az szokott lenni, hogy a kötőelem nagykereskedők még az építőipari cégeket mint magán megrendelőnek adja el a termékeket.

A Steellab Kft. Az évek során kialakított kapcsolatrendszerének köszönhetően számos gyártó, forgalmazó cég viszonteladójaként biztosítja a legjobb beszerzési árakat megrendelői részére.

Oszd meg a cikket ha tetszett

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További cikkeink

Fedések és elhatárolások

Trapézlemez burkolattal Legyen szó tetőfedésről, vagy térelválasztásról a trapézlemezek egyértelműen a legsokoldalúbb szerkezetek hozzá. Míg egy szendvicspanel burkolat esetén a szigetelés és a dupla fegyverzet

Kiviteli tervdokumentáció

Kiviteli terv, ezen tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX. 15.) kormányrendelet határozza meg. A kiviteli terv egyenlő a létesítmény pontos és részletes méretarányos modelljével tervek, látványtervek,

Készen áll, hogy elindítsa projektjét?

Vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a megadott elérhetőségeinken most, hogy megkezdhessük a közös munkát még ma.