Bátonyterenye

Nográd, Magyarország

Kérdése van?

+36 20 318 3648

Küldjön emailt

[email protected]

Mennyire számít a tapasztalt szerelő és a pontosság?

Tekintsünk először egy vasbeton szerkezetre. Ezen szerkezetek tervezését [cm] pontosságban végzik el, és az elfogadható tűrés határérték is nagyjából 1 [cm] az építőiparban. Vasbeton szerkezetek esetében a rétegrendek és a kapcsolótó szerkezetek, vagy felhasználandó anyagok, típusa és összeállítása képes kezelni ezen imperfekciókat. Ellentétben az acélszerkezetekkel.

Az acélszerkezetek tervezését, majd gyártását és végül a szerelését is [mm] pontosságban végezzük. Az elfogadható tűrés határértéke +- 1[mm] között van.

A tapasztalatlan szerelő csapatok veszélye abban rejlik, hogy mindenki pénzért dolgozik, nem mindenki látja be, hogy a “nemtörődöm” jeligéjű munkavégzés kárt okoz a megrendelőnek, más szakágaknak és első sorban saját maguknak is.

Tekintsünk egy közepes méretű tetőszerkezet ráépítést 15×42[m] alapterülettel, 6[m]-es rasztertásvolságokat alkalmazva összesen 16db főtartó oszlopot kell felállítani. A szerelő csapat árképzését úgy végzi el, hogy ezeket az oszlopokat összesen egyszer fogja felállítani. A tetőszerkezet ráépítés során egy már meglévő vasbeton szerkezethez kell kapcsolódni. Korábban kifejtettük a két szerkezet közötti imperfekciós különbséget. Itt kezdődik a legnagyobb probléma, amikor a szerelők nem kezelik az imperfekciós különbségeket és az acélszerkezet egyszerűen közvetíti a vasbeton szerkezet imperfekcióit. Eredményül előfordulhat helyszíni szerkezeti átalakítási munka, többlet munka az utólagos javítások miatt, vagy többlet munka a következő szakágak munkáját tekintve. Sok esetben a szerelőknek már nem esik jól javítani saját rontott munkájukat, hiszen ha újra kell állítani ezeket az pontosan kétszer annyi munkát jelent számukra, a haszon pedig ilyen tekintetben elenyésző és nem képes ezt a többletet fedezni.

Pontos, felkészült szerelők

Kivitelezés közben felmerülő műszakilag szükséges átalakítás… Sokszor merül fel a kivitelezés közben, korábbi hiba, vagy kivitelezés közbeni megrendelői igényváltoztatásból, hogy a már tökéletesnek gondolt szerkezeteket módosítani kell. A nem megfelelő tapasztalattal rendelkező szerelő csapatok nem feltétlen találkoztak ilyen helyzetekkel, önállóan nem feltétlen tudnak megfelelően eljárni.

Rengeteg tényező van amelyre oda kell figyelni egy szerkezet építés lebonyolításánál. Egy apró részletet szeretnék kiemelni egy nagy beruházásunkból. 20000 m2 alapterület, 200×100[m] geometriával rendelkező csarnok-rendszer. A 200[m] hosszon a tetőfedés 100[mm] vastag PIR töltetű szendvicspanel. Azt gondolnánk, hogy a szendvics tetőpanel elemeket csak dobálni kell fel és halad a munka. Viszont 200[m] hosszon az 1[m] szélességű elemekben a tized, vagy század [mm] pontatlanság is komoly hibákat hozhat ki a végén. Minden egyes sort zsinórozva kirajzolva kell elhelyezni, ezt nem sok helyen láttuk konkurenciánál, sőt találkoztunk olyannal, hogy javítási igénnyel jelentkezett megrendelőnk, mert más szerelő csapat odafigyelés nélkül szerelt hosszabb létesítményen és a végére a beépítésre szánt tetőbevilágítók teljesen eltolódtak.

Tapasztalt szerelők

Vegyünk egy másik példát, egy épület felújítás példáját, amely keretein belül egy normál falazott szerkezet különböző helyiségeit kívánta a megrendelő egybe nyitni, hogy egy jól használható belső térrel rendelkezzen a létesítmény. Nagy fesztávolságú extrém teherbírással rendelkező merev nyíláskiváltó keretek beépítésére volt szükség, egy meglévő padozattal rendelkező fedett térbe. Megrendelőként, ha kíváncsi egy szerelő csapat hozzáértésére, csak vesse fel nekik ezt a példát. A nyíláskiváltó keretek 3 egységből tevődtek össze, padozati összekötő gerenda (1200 [kg]), szemöldök gerenda (1800 [kg]), passz-oszlopok. Az 1,8 [t] súlyú HEB szelvényből készített gerendákat rendkívül kis helyen kellett beépíteni, úgy hogy a padozat teherbírása maximum 3 [t] volt. A megoldás rövid helyszíni értekezlet keretein belül Tőzsér Zoltán projekt vezető kollégánk érdeme, görgőkkel mozgattuk a szerkezeteket a padozaton, eloszlatva azok súlyát, majd helyére pozícionálva pneumatikus emelő berendezésekkel a födémhez szorítottuk. A feladatot probléma, sérülés, vagy szerkezeti kár okozása nélkül végeztük el. A közel 20[t] mennyiségű acélszerkezet, mindösszesen 4 munkanap alatt beépítésre került.

A tervezés jelentősége

Minden létesítmény, beruházás a tervező asztalról indul. Elképzeléseink megvalósításának legelső sarokpontja a tervezői kezekben kerül kibontakoztatásra. Az acélszerkezet tervezés, mint tartószerkezeti fejezet különleges odafigyelést és szakmai tapasztalatot igényel. Ellentétben más hagyományos szerkezetek tervezésével, az előregyártott szerkezeteket a tervező asztalon szükséges véglegesíteni, hiszen gazdasági előnyüket a szerelés jellegű kivitelezés jelenti. Nem engedhetünk meg olyan pontokat, műszaki kérdéseket, amelyeket a kivitelezői oldaltól várunk megoldásra. Sok esetben találkozunk olyan tervekkel amelyek, a kevés tapasztalattal rendelkező tervezőktől származnak. Nem terv kritika és nem is a konkurencia véleményezése ez a rész, csak igyekszünk segíteni, hogy megrendelőként megértsük miért érdemes a tervezésre is figyelni. Épp elég, ha a gyártmánytervezés folyamán nem vesszük figyelembe, hogy nem csak a hatlapfejű csavarnak, de a villáskulcsnak is be kell férnie egy-egy helyre, ha ez nem sikerül máris átalakítással és pótmunkákkal állunk szemben.

Létesítményünk műszaki megfelelősége, és a gördülékeny kivitelezés a megfelelő tervező iroda kiválasztásával kezdődik.

Oszd meg a cikket ha tetszett

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További cikkeink

Fedések és elhatárolások

Trapézlemez burkolattal Legyen szó tetőfedésről, vagy térelválasztásról a trapézlemezek egyértelműen a legsokoldalúbb szerkezetek hozzá. Míg egy szendvicspanel burkolat esetén a szigetelés és a dupla fegyverzet

Kiviteli tervdokumentáció

Kiviteli terv, ezen tervdokumentáció tartalmát a 191/2009. (IX. 15.) kormányrendelet határozza meg. A kiviteli terv egyenlő a létesítmény pontos és részletes méretarányos modelljével tervek, látványtervek,

Készen áll, hogy elindítsa projektjét?

Vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal a megadott elérhetőségeinken most, hogy megkezdhessük a közös munkát még ma.